Voor het laatst bijgewerkt 07-Apr-2015

De achtergrond foto is van een mooi brok serpentiniet (k ben en blijf een geoloog!)

Terug naar de inhoudspagina van onze webstek.

Tijdens mijn wroeten heb ik diverse indexen vervaardigd van originele stukken die ik hier graag met u allen deel:

Doop- en (Onder)trouw boeken: Nederduits Gereformeerde kerk te Ootmarsum 1661-1811en

Nederduits gereformerde kerk te Rijssen 1661-1811

Kerkboeken van Nieuwpoort (1619-1811

Recentelijk heb ik indexen toegevoegd van Burgerlijke Stand (na 1811) gevonden op Familysearch:

Ootmarsum huwelijken 1812-1818

Ootmarsum overlijdens 1811-1818

Denekamp huwelijken 1819-1906

Denekamp Overlijden 1819-1842

Tourcoing doopboeken

Mijn bestand is te zien op:

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-hein-de-vries/

Tot nu toe zijn er een paar leuke verrassingen boven water gekomen over onze voorouders:
buiten de enkele onechte kinderen, de geboortes enkele maanden na het huwelijk etc, maar komen zelfs in de beste families voor.
De Bosma's: We dachten altijd dat Oma wel uit Friesland zou stammen. Dat deed ze ook wel in zekere zin: haar moeder werd in Hindeloopen geboren, maar de verrassing kwam toen we uitvonden dat de naam Bosma is een verbasterde versie van Bosmaar en uiteindelijk van Bousemaire. Deze Hugenoten familie kwam in de vroege 1600's van Rijssel (nu Lille in N-Franrijk) naar Leiden. De Franse Koning Lodewijk de XVI herriep het Edict van Nantes wat Protestanten vrijheid van Godsdienst gaf. Dit gaf aanleiding tot een uittocht van Hugenoten naar de Lage Landen, Engeland en Amerika.
Een de Vries die soldaat was in het Napoleontische leger dat de barre tocht naar Rusland in 1812-1813 ondernam. We zijn nog steeds bezig na te trekken wat zijn lotgevallen waren. Waarschijnlijk heeft hij deze tocht niet overleefd.
Een Elbers die als Patriot deelnam aan de verdediging van Hattem in 1785 toen de stad zijn neus optrok voor de Oranje Stadhouder. Hij, waarschijnlijk met zijn vader werd verbannen van de stad. Claas en zijn ouders en zussen duikelen later weer op in Amsterdam, nadat ze tijdens de Franse periode weer in ere hersteld waren.

De geschiedenis van mijn Moeders achterban: de Twentse Molendijken in Breckelenkamp. Dat is een hoofdstuk apart. De naam van dit erf werd reeds genoemd in de archieven van het Klooster Frenswegen dat net over de huidige grens in Duitsland ligt. Traditie in dit gedeelte van Nederland was dat de bewoners van een erf de naam van het erf aannemen. Dus het uitzoeken van bloedverwanten wordt moeilijker als de bewoning van een erfgoed niet geheel via mannelijke lijnen verloopt.

 

Genealogie van de families de Vries en Kuilenburg.
Voor vragen, aanvullingen, enz.:
heinandwil at heinandwil.net
(vervang "at" met "@")

Onmisbaar zijn:
Genlias: voor Burgelijke Stand gegevens van na 1811, heeft niet alles maar vooral buiten het westen v.h. land aardig volledig.
Drenlias: voor gegevens van voor en na 1811 in Drente.
Alle Groningers: voor gegevens van voorlopig vnl. van na 1811 van prov. Groningen. Meer gegevens van voor 1811 zullen volgen.
Tresoar: voor gegevens van voor en na 1811, Friesland.
Historisch Centrum Overijssel: gegevens van vnl. na 1811 in Overijssel, weinig informatie van voor 1811.
Gemeente Hoogeveen: voor gegevens van na 1811 in Hoogeveen (Drente)
Gemeente Almelo: voor scans van de trouwactes en overlijdens acte van na 1811 in de stad Almelo.

Andere grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, leiden hebben hun eigen "on-line" toegang tot hun B.S. archieven. Ook vele regionale archieven zijn nu on-line zoals het Groenhart archief van Gouda en omstreken

Een voortreffelijke and onvolprezen site is VanPapiernaarDigitaal. Dit is DE site geworden om de vnl. trouw- en doopboeken van voor 1811 van vele plaatsen in Nederland re raadplegen. vrijwilligers fotograveren de originele kerkboeken en deze worden als .pdf files gepubliceerd op deze site. Heel erg nuttig om voorouders te vinden.
In de laatste maanden van 2010 hebben de Mormonen hun films van Burgelijke Stand Archieven, die ze in de 1950's gemaakt hebben,
op het internet beschikbaar gemaakt. Navigatie van hun site is complex maar een goede toegang wordt verstrekt door de website van Jakkes: http://www.genver.nl/fs/fsinfo.htm

En natuurlijk vergeet niet te Google'n!!
Veel gegevens zijn door andere genealogen op het internet gezet, maar kontroleer alles.

Nu al over dertig jaar in canada wonende moest ik alle gegevens die ik hier verzameld heb heb ik bij elkaar rapen via het internet.

Openbare bronnen zoals Genlias, Drenlias, Tresoar, Historisch Centrum Overijssel, Gemeenten Hoogeveen, Avereest, Hattem zijn onmisbaar.
In vele gevallen dupliceren ze gegevens. Maar niet zelden geven ze net een beetje meer (bv. beroep) dan andere bronnen.
Het is dus de moeite waard om alle beschikbare gegevens te raadplegen.

Jaren geleden vertelde mijn vader mij eens dat een Oom van hem (Antoni de Vries) ooit eens de "familie herkomst" had uitgezocht, maar was blijven steken ergens in Friesland.
Jammer genoeg is er niets van zijn werk bewaard gebleven en moest ik dus opnieuw beginnen.

Met behulp van naaste en verre familieleden en het steeds groeiende aantal van openbare archieven op het internet ben ik nu aardig op weg en mijn bestand is nu de 9000 namen gepasseerd.
Dit bestand kan men bekijken via
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-hein-de-vries/
Maar in genealogie is men nooit af; er zijn altijd meer personen die gevonden moeten worden en konnekties die uitgewerkt moeten worden en dan de verhalen die erbij komen.

Onze familie stamboom heeft me altijd ge-interesseerd, maar kinderen, emigratie, werk etc. maakten dat de familie geschiedenis naar een tweede plan werd verwezen.
Nu met meer tijd en de hulp van een computer en het internet is het een boeiende hobby geworden.

Een van de reden voor mijn interesse was de nieuwsgierigheid over waar mijn voornamen vandaan kwamen.
Hein Elbert de Vries

De achternaam de Vries is een "recente" gebeurtenis. Mijn over-, over-, overgrootvader Anne Abels de Vries koos deze achernaam toen Napoleon iedereen verplichtte een vaste achternaam te kiezen. Een broer van hem koos van der Veen als achternaam. Hun vader was alleen bekend als Abel Roelofs.
Mijn vader wist nog net dat Elbert (van Hein Elbert) vroeger een achternaam of deel van een achternaam was. Mijn overgrootmoeder was Margje Elbers dus vandaar.
Het uitzoeken van deze vraag was erg interessant. Toen hierdoor ook nog kontakten gelegd konden worden met verre familieleden uit de Elbers tak begon deze hobby wel heel erg interessant te worden.
De generaties lange optocht van schilders uit de de Vries en Elbers Familie, afgesloten door neef Klaas de Vries aan de de Vries kant, lijkt nog interessanter te worden met het onderzoek van Alle Elbers naar de vlaggenschilders in de familie.

Waar uiteindelijk mijn voornaam Hein vandaan komt is nog steeds een raadsel. Opvallend is dat een broer van Margje ook een zoon Hein noemde. Er moet dus ergens een verband zijn tussen de diverse Hein'en.

De achternaam Kuilenburg hebben we terug kunnen volgen tot in de vroege 1600's toen er een gezin Cuijlenburg woonde in Nieuwpoort. De naam werd over tijd geschreven als Cuijlenburg, Kuijlenburg, Kuilenburg etc. Ook hier hebben we kontakten gevonden met verre familieleden in Nederland.

Dus blijven we wroeten!!